Kérdése van? Írjon nekünk: partnerprogram@austrotherm.hu

Menü

Polisztirol? Mi a csoda?

2022.03.09.
Lecke

A polisztirol már több mint 70 éve ismert és használt anyag, alkalmazási területe széleskörű, az élelmiszeripartól az egészségügyön át az építőiparig számos célra használják.

A sztirol alapanyag
Az EPS alapanyaga a sztirol, amit először 1831-ben fakéregből izoláltak. Az eper, magvak, sör, bor, kávészemek és a fahéj is tartalmaznak sztirolt. Ma ezt az alapanyagot nyersolajból állítják elő. A sztirolt és a vizet szuszpenziós polimerizáció során vegyítik. Pentán hajtógáz hozzáadásával ez az elegy egy gyöngy alakú granulátummá alakul át, ez már a habosítható polisztirol (EPS), amiből ezután EPS hőszigetelő lapokat (is) gyártanak.

Az expandált polisztirolhab története 1951-ig nyúlik vissza. Ekkor szabadalmaztatta a BASF a hőszigetelési célú EPS terméket. Homlokzati hőszigetelő rendszer beépítésére 1957-ben, Berlinben került sor először, 4 cm vastag polisztirol lemez alkalmazásával. Az eltelt 65 év alatt csak Németországban több mint 1 milliárd négyzetméter homlokzati szigetelés készült el, és a tempó ma sem csökken: évente több mint 40 millió négyzetéter falat szigetelnek polisztirolhabbal.


A St. Gallen-i Eidgenössische Materialprüfungs- und Forschungsanstalt (EMPA) megvizsgálta az elmúlt évtizedekben beépített termékek jellemzőit, és összehasonlította az azonos minőségűnek deklarált, jelenleg gyártott anyagokkal. Az első lépés a hővezetési tényező meghatározása volt. Az azonos minőségű, vagy azonos paraméterekre normált anyagok minősége megdöbbentően állandónak bizonyult. A vizsgált termékek közölt hővezetési tényezője 0,04 W/mK volt. Az új anyagok esetében a valós, mért érték 0,035 és 0,037 közé esett, míg a régi anyagok 0,033 és 0,039 közötti értéket mutattak. A legrégibb, 35 éves lemezek szigetelőképessége megegyezett a legújabb anyagokéval.

 

Mivel ez a lecke korábbi kampányunkhoz kapcsolódik, a kérdések helyes megválaszolása nem növeli az Ön pontszámát.

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszod!
A kérdéseket helyesen megválaszoltad!!

Hibás válasz!
Ellenőrizd a válaszaid!
Egy, vagy több kérdésre nem válaszoltál, vagy hibás választ adtál!

Kérlek jelentkezz be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszaid!

1. A polisztirol alapanyaga a sztirol, melyet napjainkban .............. állítanak elő.

2. Az első homlokzati hőszigetelő rendszerekbe 4 mm vastagságú polisztirol lemezt építettek be.