Kérdése van? Írjon nekünk: partnerprogram@austrotherm.hu

Menü

Mire kell odafigyelni egy épület hőszigetelésekor, energetikai korszerűsítésekor?

2024.05.02.
Lecke

Szakmai körökben azt szokták mondani, hogy a legolcsóbb és egyben a legtisztább energia a fel nem használt energia, ugyanis az ingyen van, tehát nem kell érte fizetnünk.

Ebből kifolyólag egy épület energetikai korszerűsítését egyértelműen a hőszigetelési munkákkal javasolt kezdeni, mivel a mai modern fűtési rendszerek csak megfelelően hőszigetelt épület esetén tudnak gazdaságosan üzemelni.
A hőszigeteléssel létrehozott termikus burok télen a meleg, nyáron pedig a kellemes hűvös megtartásáról gondoskodik, mindemellett pedig a határoló szerkezetek belső felületi hőmérsékletét egész évben optimális, 20 fok körüli hőmérsékleten képes tartani, aminek hatására a komfortérzetünk is jelentősen javul.
A tökéletes végeredmény elérése érdekében törekednünk kell arra is, hogy ez a hőszigetelő burok felületfolytonos legyen, azaz megszakítás nélkül vegye körbe a fűtött épülettömegünket.
Az alkalmazott hőszigetelőanyag optimális vastagsága épületszerkezetenként eltérő, nem utolsósorban azért is, mert minden irányban más-más mértékben hűl az épület. Mindemellett a típusa sem mindenhol azonos, hiszen azt szerkezetenként különböző igénybevételek érik.
A hőszigetelést tehát minden esetben tervezetten, a határoló szerkezetek és csomópontok ismeretében kell kiválasztani, amiben segítségünkre lehet a beruházás előtt elkészített energetikai minőségtanúsítvány korszerűsítési javaslat munkarésze, de előzetesen az Austrotherm honlapján található hőszigetelési kalkulátorból is jól tájékozódhatunk a minimális vagy éppen a javasolt hőszigetelőanyag típusokat és vastagságokat illetően.

Kalkulátor homlokzat

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszod!
A kérdéseket helyesen megválaszoltad, a jutalmad 15 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizd a válaszaid!
Egy, vagy több kérdésre nem válaszoltál, vagy hibás választ adtál!

Kérlek jelentkezz be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszaid!

1. Az Austrotherm hőszigetelési kalkulátor kizárólag a homlokzati hőszigetelő lemez típusának és vastagságának kiválasztásában segít.

2. Otthonfelújítás során először a fűtési rendszer korszerűsítését érdemes elvégezni, ezután tervezhető a nyílászárók cseréje és a hőszigetelési munkák.