Kérdése van? Írjon nekünk: partnerprogram@austrotherm.hu

Menü

Méretpontosság

Bibliamagyarázat, avagy mit takar a kód - EPS 13163 (5. rész): Hosszúsági tűrés L(i), Szélességi tűrés W(i), S(i) Derékszögűségi tűrés, P(i) Síkbeliségi tűrés

2024.04.17.
Lecke

Korábbi leckénkben foglalkoztunk már a hőszigetelő táblák méretpontosságának jelentőségével, a lemezek vastagságára vonatkozó, szabványban előírt tűrések ismertetésével. A szabványos termékjelölés a vastagsági mellett hosszúsági, szélességi, derékszögűségi tűrésekre is útmutatást ad, mindezek betartása a minőségi termék és a problémamentes kivitelezés egyik fontos feltétele.

Méretpontosság 2

Hosszúsági tűrés L(i)

 

Ennek a mérése a szilárdsági értékekhez képest egyszerű, egy jó mérőszalag is elég hozzá. Az egyes táblák eltérése a névlegestől, vagyis a termék csomagolásán feltüntetett elvi adatoktól nem lehet több, mint 3 mm, vagy a tábla hosszának 0,6 %-a (amelyik a nagyobb érték). Így például a szokásos, 1 méter hosszú tábla esetében a 0,6% 6 mm-t ad, ezért legfeljebb 1006 mm hosszú lehet, és legalább 994 mm kell, hogy legyen. Homlokzati hőszigetelés esetén nagyobb pontosságnak kell megfelelni, ezért a lemezeknél a szigorúbb kritérium érvényesül. Az eltérés nem lehet több, mint 2 mm. Az alkalmazási szabvány más épületszerkezeteken is előírhatja nagyobb méretpontosságot, így például a lábazatokon is ezt kell betartani.

A gyártmányok hosszúságát két óránként ellenőrizzük minden gyárunkban, és az erről készült jegyzőkönyveket 10 évig őrizzük meg.

 

 

Szélességi tűrés W(i)

 

A termékek szélességi méretének eltérését a hosszúsághoz hasonlóan állapítjuk meg. Itt három kategóriát különböztetünk meg, így a W(1), W(2) és a W(3) rendre 1, 2 és 3 mm eltérést enged meg. Az utóbbinál megint van egy (esetleg) megengedőbb, 0,6%-os tűrés, ami a szokásos 500 mm széles tábláknál nem jelent nagyobb engedményt, de például egy 1 m x 1 m-es tábla esetén akár 6 mm eltérést is megtűr. Az MSZ 7573 szabvány homlokzati és lábazati hőszigetelő lemezekre 2 mm eltérést enged meg, más alkalmazási területeken többnyire 3 mm eltérés még szabványos.

 

Derékszögűségi tűrés S(i)

 

A hőszigetelésnek felületfolytonosnak kell lennie, nem lehet az egyes táblák között hézag. Ezt csak akkor tudjuk betartani, ha az egyes táblák lehetőleg derékszögűek, az összeillesztéseknél nem nyílik rés. Azt ugyanis nem lehet elvárni egy kivitelezőtől, hogy vágással akár minden egyes táblát a már lerakottakhoz igazítson. Ezért van előírás a termékek derékszögűségére, amikor azt vizsgálják, hogy mekkora a lap hosszának és szélességének derékszögtől való eltérése milliméterben, egy méteres hosszon. Ez az érték általános esetben nem haladhatja meg az 5 mm-t S(5), nagyobb pontosságot igénylő alkalmazások többnyire csak 2 mm eltérést engednek meg.

Méretpontosság derékszögűségi és síkbeliségi tűrés

Síkbeliségi tűrés P(i)

 

Az utolsó fizikai méret ellenőrzés a síkbeliség, amikor azt vizsgálják, hogy az adott lap mennyire tér el az ideális síktól. Az egyes lemezek időnként hajlamosak arra, hogy meggörbüljenek, és amennyiben ez a görbeség meghalad egy mértéket, akkor a kivitelezést jelentősen hátráltathatja. A vizsgálati eljárás során a lapot egy sík felületre helyezik úgy, hogy a domborúnak vélt része legyen felül, és mérik a tábla alsó síkjának maximális eltérését. Ez szinte minden alkalmazásra P(5), 5 mm lehet.

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszod!
A kérdéseket helyesen megválaszoltad, a jutalmad 15 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizd a válaszaid!
Egy, vagy több kérdésre nem válaszoltál, vagy hibás választ adtál!

Kérlek jelentkezz be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszaid!

1. Homlokzati lemezek esetében a csomagoláson feltüntetett értéktől való eltérés a táblahosszúság esetében nem lehet nagyobb, mint ….

2. A síkbeliségi tűrés vizsgálatakor a hőszigetelő lapot meghajlítják, és megmérik a domború lap alsó és felső síkjának eltérését.