Kérdése van? Írjon nekünk: partnerprogram@austrotherm.hu

Menü

A hatékony hőszigetelés járulékos előnyei

2024.03.20.
Lecke

Egyre több homlokzatot szigetelnek GRAFIT® és GRAFIT REFLEX® lemezekkel, ezekkel a jellegzetes szürke színű expandált polisztirolhab hőszigetelő anyagokkal. Miért terjedt ez el, és milyen előnyöket tud nekünk nyújtani?

A változó épületenergetikai szabályozás mind hatékonyabb hőszigetelést kíván. Az elvárásainknak vagy extrém vastag hőszigeteléssel, vagy minőségileg jobb szigetelőanyagokkal tudunk csak megfelelni. A GRAFIT® termékcsalád legnagyobb előnye az, hogy a hővezetési tényezője jóval alacsonyabb, vagyis eredményesebben szigetel, mint a megszokott fehér lemezek. A homlokzati hőszigetelés esetén ez pontosan 23%-ot jelent. De – gondolhatják egyesek – ez nem egy nagy ügy, akkor kicsit vastagabb fehéret használunk a szürke helyett, és így is teljesíteni tudjuk a követelményeket, vagy esetleg az annál is szigorúbb saját elvárásainkat. Ez a logika meg is állt 25 évvel ezelőtt, mikor többnyire 5 cm vastag volt a járatos hőszigetelés. Valóban, ehhez képest a 4 cm nem volt egy jelentős előny.

Igen ám, de ma már 15 -20 cm, passzívházak esetén akár 30-35 cm vastag fehér EPS habot kell feltennünk a falra. Ez bizony már elég sok, és számításba kell venni a tervezés során is, hiszen a beépítési százalékra is hatással van, vagy új épület esetében akár a hasznos alapterület rovására is mehet a vastag falszigetelés. A vékonyabb, de ugyanolyan hatékony hőszigetelés akár 5-7 cm-el is csökkentheti a fal vastagságát, ami több négyzetméter plusz lakóteret is jelenthet nekünk.

homlokzati vastagságok

A homlokzatra 18 cm vastag AT-H80 homlokzati hőszigetelés szükséges. Ugyanezt a hőszigetelési hatékonyságot 14 cm vastag GRAFIT REFLEX® hőszigeteléssel is teljesíthetjük. Így 4 cm-rel vékonyabb hőszigetelés is elég a homlokzatra.

Felújításnál viszont nem annyira az előnyök keresése, hanem a hátrányok elkerülése hozza magával a GRAFIT® hőszigetelést. Ha sok centivel vastagabb a szigetelés, akkor az ablakok mentén a szigetelő lemezek éle jóval többet takar ki a külvilágból, mint a vékonyabb termékek, vagyis lőrésszerű ablakok jönnek létre, belül sötétebb lesz a szigetelés után, mint volt előtte. Ez az elsötétülés fokozottan fog jelentkezni akkor, ha az ablakok nem a külső falsíkra vannak elhelyezve, és a külső ablakkávát is szigetelnünk kell a hőhidak elkerülése érdekében.

Az utólagos hőszigetelésnek néha vártalan többletköltségei lehetnek. Ha például a meglevő tető túlnyúlása 20 cm, és 18 cm vastag hőszigetelést szeretnénk a házunkra, úgy ez a túlnyúlás teljesen eltűnik, ami sem műszaki, sem esztétikai szempontból nem elfogadható. Ilyenkor vagy belevágunk egy tetőfelújításba (annak minden költségével), vagy hatékonyabb, de csak 14 cm vastag hőszigetelést alkalmazunk, amivel ezt a többletmunkát el tudjuk kerülni.

Az meg már csak hab a tortán, hogy a vékonyabb lemezek alkalmazásával a járulékos költségek is csökkenthetők. Így például a rövidebb dübelek és a keskenyebb párkány elemek is 10-25 % megtakarítást jelenthetnek ebből a tételből, miként a keskenyebb lábazati szegélyeknél is (ha alkalmazzuk). Ezért 10 centiméteres vastagság felett már mindenkinek inkább a GRAFIT® termékeket javasoljuk, közvetlen napsütésnek kitett helyen pedig a GRAFIT REFLEX®-et.

 

Javasolt hőszigetelési vastagság homlokzaton

javasolt hőszigetelési vastagság homlokzat

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszod!
A kérdéseket helyesen megválaszoltad, a jutalmad 15 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizd a válaszaid!
Egy, vagy több kérdésre nem válaszoltál, vagy hibás választ adtál!

Kérlek jelentkezz be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszaid!

1. Minél …………….. egy hőszigetelő anyag hővezetési tényezője, annál hatékonyabb a hőszigetelés.

2. Az érvényben lévő épületenergetikai szabályozás 30-35 cm vastag fehér EPS hőszigetelő lemez beépítését írja elő passzívházak esetén.